Brexit: waar staan we?

Met nog maar twee weken te gaan tot aan de beoogde Brexitdatum van 29 maart 2019, is het aftellen officieel begonnen. In de komende weken zullen wij deze i+r Newsflash volledig toewijden aan de Brexit, om u zo op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Verschillende Brexit implicaties worden belicht om u te helpen uw bedrijfsvoering voor te bereiden op elke mogelijke uitkomst.

Deal of geen deal?
Op 12 maart 2019 heeft het Britse Parlement wederom de Brexit deal van premier May afgewezen. Hoewel de kans op een gestructureerde Brexit steeds kleiner wordt, heeft het Parlement de dag erop toch weer haar intentie herbevestigd om een no-deal Brexit scenario te voorkomen. Op dit moment is het echter onmogelijk om zekerheid te geven omtrent de uitkomst.

No-deal voorbereidingen in Nederland
Op 13 maart 2019 is de IND gestart met het uitsturen van tijdelijke verblijfsvergunningen in de vorm van een brief aan Britse burgers die ingeschreven staan in Nederland. Deze brief, in combinatie met een geldig paspoort, zal in het geval van een no-deal Brexit het legale verblijf aantonen gedurende de transitieperiode. Zorg er daarom voor dat uw Britse personeel correct staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (BRP) omdat de IND deze adressen zal gebruiken.

Bovendien raden wij HR afdelingen sterk aan om actief bij uw Britse werknemers na te gaan of zij deze brief hebben ontvangen en een kopie ervan te bewaren in de administratie.